NU OF NOOIT! De opsporing van de allerlaatste nazi's. - Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden

Weblog

NU OF NOOIT! De opsporing van de allerlaatste nazi's.

donderdag 12 juli 2018

alt

 'NU OF NOOIT'

Voor de actie 'Nu of nooit!' heeft de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden begin 2015 een lijst samengesteld van lieden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben misdragen, en nog niet zijn veroordeeld en/of gestraft. In enkele gevallen is niet duidelijk of ze hun volledige straf hebben uitgezeten. Help zoeken naar deze grote boeven.

Het gros van de nog levende Nederlandse WO2-oorlogsmisdadigers was lid van het elitekorps Schutzstaffel en met name van het SS-Wachbataillon 'Nordwest'. Ze was belast met het bewaken van de concentratiekampen in Nederland, vooral die in Amersfoort en in Vught. Verder hebben deze Nederlandse SS'ers deelgenomen aan grootscheepse razzia's, executies en zich schuldig gemaakt aan verraad.

Het SS-Wachbataillon 'Nordwest', was totaal zo'n 3.500 man sterk. Op onderstaande lijst staan mensen die, gezien hun geboortejaar, mogelijk nog in leven zijn. Voor de duidelijkheid: het zijn verdachten en/of voortvluchtigen. Speel geen eigen rechter, mocht een toevallig uw buurman of buurvrouw zijn. Serieuze informatie wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Doel is berechting of het uitzitten van eerder opgelegde straf. De lijst wordt regelmatig ververst waarbij namen na bevestigd overlijden worden verwijderd.

De door stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden meest gezochte WO2-misdadigers (per 21/8/2017) zijn:

Gezelle, Nicolaas Daniël. Geboren in Blankenberge (volgens info) op 4 april 1922 te België. Lid van de SS-veiligheids- en inlichtingendiensten SIPO/SD in Antwerpen en na geallieerde bevrijding van België in najaar 1944 actief in Nederland. Onder andere in Kamp Erika. Vertrokken in 1950 naar Duitsland. 

K, A. Geboren op 23 maart 1928 in S. Volgens opsporingslijsten werkzaam geweest in Kamp Vught. Persoon heeft ontkend. (in onderzoek)

Maas, Johan Walter. Belg. Geboren 26 juni 1926 in Sint Martens-Latem in de buurt van Gent, België. Laatste oorlogsjaar actief in Nederland, onder andere als SS/SD-er in Apeldoorn. (In onderzoek: zou overleden zijn op 11 september 1954.) 

Oranje, Maria. Ook bekend als 'Miep Oranje'. Geboren op 6 mei 1923 in Bloemendaal. (andere bronnen noemen Soest) Actief als koerierster van het verzet tot zij in 1943 voor de SD ging werken. Door haar verraad zijn tientallen mensen omgekomen. Na de oorlog gevlucht naar Kenia, Tanzania en later mogelijk Zuid-Afrika.

Tuin, Jan Willem van der. Geboren op 9 juni 1916 in Amsterdam en ontsnapte, voordat hij op 10 juli 1947 ter dood werd veroordeeld, uit interneringskamp Valkenburg. De oud-marechaussee pleegde verraad in de buurt van Almelo waardoor zeker vier mensen omkwamen. Nog altijd een mysterie waar hij verblijft en/of zijn graf is. (Termijn verjaring van het recht tenuitvoerlegging per 22 december 2001 verlopen, wat de stichting zal aanvechten.)

Van een vijftal -namen bekend- die in Vught en concentratiekampen elders werkzaam waren, wordt momenteel onderzoek gedaan. Om geen slapende honden wakker te maken, worden namen voorlopig niet genoemd.

----------

Inmiddels afgevoerd van de lijst gezochten zijn onder andere:

Admiraal, A.. Geboren in Haarlem op 16 oktober 1922. Opzichtster vrouwenkamp Vught en Auschwitz. Overleden op 26 januari 1998 te Haarlem.

AppelsAugust. Geboren in Denekamp op 13 augustus 1921.SS-lid en werkzaam in kamp Vught. Overleden 13 oktober 1974 en begraven in Denekamp.

Deben, Jacques Joseph Lambert, geboren 27-06-1909 en overleden 16-02-1995 te Maastricht.

Martens, Johannes Gerardus Martens, geboren 14-04-1927 en overleden 5-8-2011 te Nuth.

Kramer, Harm. Geboren 28 augustus 1925, ooit woonachtig in Wolvega. SS'er en maakte deel uit van executiepeloton in Vught. Overleden op 23 juni 1997 te Sonnega. 

Kwakkelaar, Christiaan. Geboren 7 januari 1927. Woonde in Hoensbroek. SS-bewaker en maakte deel uit van executiepeloton in Kamp Vught. Overleden op 25 juli 2007 te Heerlen.

Lotz, Willem Jan. Geboren op 26 juli 1927 in Amsterdam. Kampbewaker in Vught. Overleden op 1 juli 1996 te Amstelveen.

Luebke, (voornaam en geboortedatum onbekend). SS-bewaker. Tenen geamputeerd door kou aan het Oostfront. Verdween medio september 1944 spoorloos na de bevrijding van het kamp Vught. Overlijdensdatum onbekend. 

Mullenders, Maria Jos, Geboren op 6 juni 1924 in Vaals. Oppasser in het vrouwenkamp Vught waar op 15 januari 1944 het zogenaamde 'bunkerdrama' plaatsvond waarbij tien vrouwen omkwamen. Overleden op 3 maart 2008 te Vaals.

Packbier, Martin Hurbert. Geboren op 1 september 1924 in Nieuwenhagen. Overleden op 28 augustus 1977 te Simmerath.

Peperstraatte, Petrus Jacobus. Geboren 3 mei 1926. Kampbewaker. Overleden op 31/10/2014.

Roosmalen. Lid van 3e compagnie van SS-Wachbataillon. Mogelijk gaat het om Leonardus Johannes Theodorus geboren 28 april 1905 in Breda. Bewaakte onder andere gijzelaars opgesloten in Sint-Michielsgestel. Zou beschikken over de administratie, en dus mogelijke schriftelijke bewijzen misdrijven, van het Wachbataillon.

Vaessen, Elisabeth Wilhelmina geboren 19 december 1923 in Vught. Overleden op 15 februari 1991 en ligt begraven in Ameide, Zederik.

Verhesen, Gerard Albertus Henricus. Geboren 26 februari 1927 te Roermond. Overleden aldaar op 14 juli 1993.

Wijk, Gijsbertus K. van. Geboren op 16 juni 1927 in Breukelen. SS-kampbewaker oa Vught.

 ---------

Onderzoek van de stichting O-O heeft duidelijk gemaakt dat een andere voortvluchtige oorlogsmisdadiger Willem Polak op 4 mei 1993 is overleden in Hannover. Willem Albertus Polak, geboren op 31 mei 1915, was lid van de Waffen SS en het Sonderkommando Henk Feldmeijer. Hij ontsnapte samen met lieden als Klaas Carel Faber en vijf andere 'politieke delinquenten' uit de Koepelgevangenis van Breda. Het NIOD noch het ministerie van Justitie kon al die tijd duidelijkheid verschaffen.

Een andere bekende Nederlandse voortvluchtige oorlogsmisdadiger >Siert Bruins is op 28 september 2015 overleden. Zijn proces in het Duitse Hagen, waarin hij terecht stond voor de moord op de verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in de nacht van 21 op 22 september 1944, was in hoger beroep in juni 2014 gestopt vanwege zijn gezondheid.

CABR weigert hulp

Het Nationaal Archief, afdeling Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, de aangewezen plek voor informatie-inwinning over WO2-boeven, weigert inzage in dossiers omdat, stelt dit onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zelfs bij het leveren van namen en verblijfplaatsen aan het Openbaar Ministerie geen sprake is 'van het stellen van waarborgen voor het beschermen van de privacy van de betrokkenen.'(brief 2 april 2015) Daarom is soms voor de stichting O-O in enkele gevallen soms moeilijk vast te stellen of personen hun totale straf hebben uitgezeten of zijn overleden. Dus uw hulp is nodig! Vraag rond, check desnoods uw eigen familie!

Sinds het voorjaar van 2016 probeert de stichting met juridische hulp alsnog toegang te krijgen tot de archieven. Lees bijvoorbeeld dit artikel Open Nationaal Archief voor jacht op oorlogsmisdadigers in Trouw van 3 mei 2016. Na een reeks bezwaarschriften en beslissingen op bezwaarschriften heeft de stichting op 23 november 2016 de bestuursrechter in Den Haag een beroepsschrift gestuurd waarin alsnog toegang wordt gevraagd tot de archieven. Het proces staat -onder voorbehoud- in septmber 2018 gepland. 

Op donderdag 11 oktober 2018 wordt het beroep door de meervoudige kamer behandeld. De zitting met zaaknummer AMS 16/7352 WET vindt vanaf 09.00 uur plaats in de rechtbank van Amsterdam, Ingang F. Roeskestraat. TOR.G. 

Namens de stichting zal advocate mevr. Carry Knoops-Hamburger met assistentie van mevr. E. Vogelvang het woord voeren. 

 

Informatie over gevluchte en ongestrafte WO2-misdadigers kunt u per e-mail sturen naar: contact@onderzoekoorlogsmisdaden.nl

Of steun ons financieel IBANnr. NL05 INGB 0677 2251 21

t.n.v. stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden
Postbus 12830
1100AV Amsterdam

Of NIEUW!! via Kentaa crowdfunding met iDEAL

De actie 'NU OF NOOIT' die in maart 2015 startte, en doorloopt totdat de laatste SS'er is gestorven, volgt in het voetspoor van 'OPERATION: LAST CHANCE'' van het Simon Wiesenhal Centrum in Jeruzalem, dat enkele jaren geleden begon. Met succes! In april begon in Duitsland een proces tegen SS'er Oskar Gröning, de 'boekhouder van Auschwitz', geboren op 10 juni 1921, wegens medeplichtigheid aan de dood van 300.000 mensen. Gröning werd op 15 juli 2015 tot vier jaar celstraf veroordeeld. Vervolging van kampbewakers, ook als staat het niet altijd vast dat ze direct betrokken waren bij moord, is mogelijk door de jurisprudentie van het proces tegen de inmiddels overleden John Demjanjuk, bewaker in Sobibor, veroordeeld in 2011 tot vijf jaar cel. Op 17 juni 2016 werd in de Duitse  stad Detmold Auschwitz-bewaker Reinhold Hanning veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. In zijn proces betuigde Hanning zijn spijt. Dat er nog kampbewakers leven toont onderzoek in Duitsland aan. Vorig jaar werden zo'n 20-tal opgespoord ooit werkzaam in het vernietigingskamp Majdanek, en 30 bewakers werkzaam in Auschwitz. Dat de tijd de geschiedenis nog niet heeft uitgewist blijkt uit de 'most wanted'-lijst van het Simon Wiesenthal Centrum die veel negentigplussers telt.

Chef Nazi-hunter dr. Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum steunt de actie van stichting O-O. Hij mailde deze regels:

-The passage of time in no way diminishes the guilt of the killers.

-We owe it to those murdered to find the killers who turned innocent men, women, and children into victims.

-Old age should not protect mass murderers (if any are alive).

 

SS-concentratiekamp Vught

alt

Officiële naam 'Konzentrationslager Herzogenbusch' bestond tussen januari 1943 en september 1944. Zaten 31.000 mensen voor korte of langere tijd vast. 12.000 joden gingen via Vught naar Westerbork en door naar de vernietigingskampen. Naar schatting stierven 750 personen in het kamp veelal door ontberingen, 329 werden gefusilleerd.

Doorgangs- en strafkamp Amersfoort

alt

Tussen 18 augustus 1941 en 19 april 1945 zaten hier 37.000 mensen voor kortere of langere tijd vast. 650 mensen kwamen om in het kamp door ontberingen en geweld.

Doorgangskamp Westerbork

alt

Tussen 1 juli 1942 en 12 april 1945 vertrokken 93 treinen met 107.000 mensen, veelal Nederlandse joden, waarvan 5.000 terugkeerden. Ruim 638 mensen stierven in het kamp zelf, door ouderdom, ziekte of executie.

Werkkamp Erika

alt

Kamp nabij Ommen tussen 19 juni 1942 tot 11 april 1945. Drieduizend gevangenen waarvan de helft werd doorgestuurd naar Duitse kampen. Aantal doden door ontberingen zo'n 170 gevangenen. (Onder andere Herbertus Bikker was daar bewaker.)

Doorgangskamp Schoorl

Tussen februari en oktober 1941 zaten hier 1900 gevangenen opgesloten waarvan duizend werden doorgestuurd naar andere kampen en daar stierven. Voor zover bekend zijn in Kamp Schoorl geen gevangenen gestorven door mishandeling of executie.

Interneringskamp Sint-Michielsgestel

Tussen mei 1942 en september 1944 zaten tot zo'n 700 gegijzelden vast in het klein-seminarie Beekvliet. Zo'n 25 personen stierven, onder andere door executies.