Weblog

De Zaak Mala Uzer S.

maandag 14 augustus 2017

alt

Mala Uzer S. ia in 1951 jaar geboren onder de naam Aziz Hamad Mawloud S. in het dorp Baiz Aga even buiten de Noord-Irakese stad Erbil. Hij is een stevig gebouwde Koerd met zware zwarte snor en wenkbrauwen die graag een geblokte sjaal om zijn hoofd bindt. In 1992 vroeg en kreeg Mala Uzer S. politiek asiel in Nederland. Opmerkelijk is dat hij inmiddels een Nederlands paspoort heeft, afgegegen op 25 februari 2014, onder een andere naam, namelijk Ouzer K. Volgens een Iraakse bron is het '100%' dezelfde persoon en is er bewust fraude gepleegd. 

Sinds 20 juli 2007 prijkt zijn echte naam op een lijst van 423 verdachte oorlogsmisdadigers opgesteld door het Iraq High Tribunal in Bagdad, dezelfde rechtbank die Saddam Hoessein heeft veroordeeld. Mala Uzer S. wordt het (mede)plegen van genocide ten laste gelegd.

Mala Uzer S. maakte deel uit van de Koerdische pro-regeringsmilitie Jash en was actief betrokken bij de strijd. Hij heeft het lidmaatschap van de Jash-militie toegegeven in de Koerdische Krant Awene op 1 juli 2008. “Mijn groep was bestond 1750 mensen. Ik was de eerste die zo’n groep had geopend voor het Baath-regime.” Volgens nabestaanden gesproken in Noord-Irak heeft hij zich schuldig gemaakt aan de arrestatie, marteling en uitlevering aan de veiligheidsdienst van Saddam Hoessein -wat vaak in de praktijk neerkwam op executie.

Het geval Mala Uzer staat niet alleen. Volgens bronnen in Irak zouden zich in Nederland vijf en in de rest van de Europese Unie negen voormalige Jash-leden ophouden die door het Iraakse Hoger Tribunaal in Bagdad worden gezocht voor oorlogsmisdaden en volkerenmoord.

In Nederland verblijven naar schatting honderden oorlogsmisdadigers die ooit als asielzoeker het land zijn binnen gekomen, veel zogenaamde 1F-gevallen -zoals enkele tientallen Afghanen- maar ook lieden waarvan het verleden nog niet onderzocht is. Nederland mag geen vluchthaven zijn voor dit soort criminelen.