Weblog

De Zaak Kouwenhoven

maandag 28 augustus 2023

alt

Zakenman Guus Kouwenhoven (geboren op 15 september 1942 in Den Bosch) werd in juni 2006 in eerste aanleg veroordeeld tot 8 jaar celstraf voor illegale wapenhandel naar Liberia en oorlogsmisdaden. 'Mr Gus' zoals zijn roepnaam in West-Afrika luidde, zou de Liberiaanse president Charles Taylor VN-sancties helpen omzeilen en zo de bloedige Tweede Liberiaanse burgeroorlog (1999-2003) voeden. Taylor werd op 26 september 2013 in hoger beroep voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door het Sierra Leone-tribunaal in Den Haag veroordeeld tot 50 jaar cel. Hij noemde Kouwenhoven zijn 'pepperbush', zijn peperboom, waar hij maar aan hoefde te schudden of het geld viel eruit.

Het gerechtshof van Den Haag vernietigde in maart 2008 het eerste vonnis en sprak Guus Kouwenhoven vrij. Het Openbaar Ministerie tekende cassatie aan omdat twee anonieme getuigen √† charge niet mochten worden gehoord, waarop de Hoge Raad in 2010 oordeelde dat de zaak opnieuw door het gerechtshof in Den Bosch moest worden behandeld. De zaak wordt na een rits regiezittingen in februari/maart 2017 inhoudelijk behandeld. Op 21 april 2017 veroordeelde het gerechtshof mr. Gus tot 19 jaar cel wegens illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven. Zijn advocate Weski ging in cassatie bij de Hoge Raad maar die handhaafde in januari 2018 de straf. 

Guus Kouwenhoven verblijft momenteel in Zuid-Afrika en vecht een uitleveringsverzoek van Nederland aan. 

O-O sprak vele ex-werknemers van Guus Kouwenhoven die bevestigden dat via de privé-haven van het kapbedrijf OTC in Buchanan, waarvan Kouwenhoven grootaandeelhouder was, wapens het land in werden gesmokkeld. Ook zouden militieleden die deelnamen aan slachtpartijen op de loonlijst staan van OTC.

O-O wil benadrukken dat Guus Kouwenhoven, hoewel hij wellicht niet de trekker zelf hoefde over te halen, als economische kurk fungeerde waar de regering Taylor op dreef en zo een belangrijke schakel vormde in de oorlog waarbij in Liberia en buurland Sierra Leone tienduizenden slachtoffers vielen.

Voor meer informatie lees het boek Operatie laat niets in leven. Het bizarre leven van oorlogsmisdadiger Guus Kouwenhoven.